ساختار زمانی نرخ‌های بهره چیست؟

ساختار زمانی نرخ‌های بهره

ساختار زمانی نرخ‌های بهره (Term Structure Of Interest Rates) یک روش رایج در ارزش‌گذاری اوراق قرضه است. این روش که منحنی بازده نیز نامیده می‌شود بصورت یک منحنی که بر روی نمودار رسم می‌شود و نشانگر بازده‌های مختلف اوراق قرضه متناسب با سررسیدهای رو به افزایش آنهاست.

این نمودار اوراق را به صورت بدون کوپن و بدون قابلیت بازخرید پیش از سررسید فرض می‌کند. بر روی نمودار، بازده بر روی محور y و زمان تا سررسید بر روی محور x نمایش داده می‌شوند.

یک منحنی بازده نرمال دارای شیبی رو به بالا از چپ به راست است، چرا که سرمایه‌گذاران برای دوره زمانی طولانی‌تر و بالتبع دارای ریسک بالاتر، بازده بیشتری را نیز طلب می‌کنند.

اهمیت منحنی بازده چیست؟

اقتصاددانان و سرمایه‌گذاران توجه زیادی را به شکل منحنی بازده معطوف می‌کنند، چرا که این منحنی منعکس‌کننده نظرات سرمایه‌گذاران نسبت به آینده اقتصاد است. وقتی منحنی بازده شکل نرمال خود یعنی شیب رو به بالا را داشته باشد، نشانگر آن است که اقتصاد با نرخ رشد معمول خود پیش خواهد رفت.

وقتی شکل منحنی مسطح باشد، ممکن است به این دلیل باشد که سرمایه‌گذاران تفاوتی چندانی میان سرمایه‌گذاری در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت و بلندمدت قائل نیستند و در واقع نسبت به عملکرد اقتصاد در آینده دچار نااطمینانی هستند.

اگر هم منحنی بازده دارای شیب منفی باشد، از آن تحت عنوان منحنی بازده معکوس یاد می‌شود و بدان معناست که سرمایه‌گذاران حاضرند نرخ پایین‌تری را برای سررسیدهای طولانی‌تر بپذیرند، چرا که که آنها آینده اقتصاد را رکودی پیش‌بینی می‌کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا