نرخ بازده داخلی به زبان ساده با ذکر مثال

 

نرخ بازده داخلی چیست؟

یکی از کلیدی‌ترین مسئولیت‌های تیم مدیریت در تمامی شرکت‌ها، تصمیم‌گیری در خصوص انتخاب یا صرف‌نظر کردن از سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مختلف است. سرمایه‌گذاری شرکت‌ها در پروژه‌های دارای بازده اقتصادی مثبت، از مهمترین عوامل موثر در افزایش ارزش حقوق صاحبان سهام آن‌هاست.

در عین حال اتلاف سرمایه شرکت درنتیجه سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی که نتوانند حداقل به اندازه هزینه سرمایه خود بازده ایجاد کنند، مستقیما در راستای کاهش ارزش حقوق صاحبان سهام شرکت عمل می‌کند. نرخ بازده داخلی یا IRR یکی از شناخته‌شده‌ترین ابزارهای اندازه‌گیری پروژه‌های بالقوه سرمایه‌گذاری است.

مثال برای نرخ بازده داخلی

پروژه‌ای را در نظر بگیرید که اجرای آن 10 هزار دلار هزینه اولیه در بر دارد و در سال اول 2 هزار، در سال دوم 3 هزار، در سال سوم 3 هزار و در سال چهارم و پنجم نیز 4 هزار دلار باز می‌گرداند. شرکت از نرخ تنزیل 8 درصدی برای تنزیل ارزش جریانات نقدی آتی پروژه به ابتدای دوره استفاده می‌کند. در نتیجه خالص ارزش فعلی پروژه معادل 2468 دلار خواهد شد.

IRR نرخ تنزیلی را محاسبه می‌کند که با لحاظ آن، هزینه تاسیس و راه‌اندازی پروژه با ارزش فعلی مجموع درآمدهای مورد انتظار پروژه در سال‌های آتی برابری می‌کند. به عبارت دیگر، IRR نرخی است که خالص ارزش فعلی پروژه را صفر می‌سازد. در این مثال، IRR پروژه معادل حدودا 16 درصد محاسبه شد.

ارتباط بین IRR و ارزش پروژه

هرچه IRR بزرگتر باشد، ارزش پروژه هم بالاتر خواهد بود. برای پروژه‌های دارای یک جریان نقدی خروجی، IRR ابزاری شهودی، سریع و ساده برای تشخیص اینکه پروژه صلاحیت بررسی‌های تکمیلی را دارد یا خیر است.

محاسبه دقیق IRR دشوار است، لیکن نرم‌افزارهایی نظیر مایکروسافت اکسل از فرمول‌های مشخصی برای محاسبه آن برخوردار هستند.

درباره نویسنده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا