هر نوع سرمایهگذاری برای سودآوری، نیازمند صرف وقت و دانش کافی است. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که وقت و دانش کافی برای تجزیه و تحلیل و نظارت بر بازار بورس و سهام را ندارید، باید سرمایهگذاری غیر مستقیم را انتخاب کنید. این راهکار معمولا از طریق مشارکت در صندوقهای سرمایهگذاری و خدمات سبدگردانی انجام میشود و تنها راه سرمایهگذاری بدون صرف زمان است. این نوع سرمایهگذاری و انواع آن را بررسی میکنیم، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.


سرمایهگذاری غیر مستقیم، تنها راه سرمایهگذاری بدون صرف زمان
یکی از سختترین کارها برای یک سرمایهگذار، ایجاد یک سبد معاملاتی پرتفوی (Portfolio) معاملاتی است که از اوراق بهادار یا داراییهای دیگر تشکیل شده است. اگر میخواهید خودتان مستقیم کنترل سرمایه و اوراق بهادار پرتفوی را بر عهده داشته باشید، باید دانش بالا به همراه زمان را خرجش کنید تا برایتان سودآور باشد و از ضرر و زیانهای بزرگ در امان بمانید.
بورس اوراق بهادار به طور کلی نوسان زیادی دارد و ریسکپذیر است و هر لحظه این امکان وجود دارد که ارزش سهامی که خریداری کردهاید با تغییرات بازار تغییر کند. اگر زمان نگذارید و مراقب پرتفوی و سهامهای خود نباشید این تغییرات را از دست داده که منجر به از بین رفتن سود یا تحمل ضرر و زیانهای بزرگ میشود.
اگر وقت کافی برای نظارت بر پرتفوی خود را ندارید، مشارکت غیر مستقیم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی اختصاصی، تنها راه شما برای سرمایهگذاری بدون صرف زمان است.


سرمایهگذاری غیر مستقیم چیست؟
سرمایهگذاری غیر مستقیم (Indirect Investment) زمانی است که یک سرمایهگذار در یک دارایی یا اوراق بهادار از طریق یک واسطه مانند صندوقهای سرمایهگذاری بورس، سرمایهگذاری میکند. این روش عمدتاً به دلایل راحتی در سرمایهگذاری، صرفهجویی در زمان و عدم نیاز به دانش بالای بورس توسط سرمایهگذار انتخاب میشود. به همین دلیل، این راهکار غیر مستقیم، تنها راه سرمایهگذاری بدون صرف زمان به حساب میآید.
شما بدون این که به شکل فردی سهام شرکتها را خرید و فروش کنید، سرمایه خود را به یک شرکت سبدگردان یا صندوق سرمایهگذاری میسپارید. این روش برای سرمایهگذاران خُرد که میخواهند از سرمایهگذاری مستقیم و سختیهای آن در امان باشند و بدون صرف زمان و دانش بالا به سود برسند طراحی شده است.
روش کار سرمایهگذاری غیر مستقیم
سرمایهگذاری غیر مستقیم، روشی است که از طریق واسطه انجام میشود. همان طور که گفته شد این نوع سرمایهگذاری از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان انجام میشود. انواع صندوقهای سرمایهگذاری با بهرهگیری از تحلیلگران و معاملهگران حرفهای، به جای شما پورتفویی ترکیبی از سهام بهترین شرکتها را ایجاد میکنند و به طور منظم بر عملکرد آن نظارت دارند.
در واقع انتخاب اوراق بهادار، نوع سرمایهگذاری، طراحی سبد و نظارت بر آن توسط کارشناسان حرفهای بازار بورس انجام میشود و شما یک سرمایهگذاری بدون صرف زمان و سودآور را تجربه میکنید. خیلی ساده! شما پول خود را به صندوق میدهید، مدیریت صندوق پول شما را در پرتفوی متشکل از سهام شرکتها سرمایهگذاری میکند و به شما سود میدهد.


انواع سرمایهگذاری غیر مستقیم
روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری بدون صرف زمان از طریق راهکارهای غیر مستقیم وجود دارد که با توجه به اهداف خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. به طور کلی سرمایهگذاری غیر مستقیم به دو نوع صندوق های سرمایهگذاری و سبدگردانی اختصاصی تقسیم بندی میشود.
۱. صندوق سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از بهترین گزینههای سرمایهگذاری بدون صرف زمان هستند. صندوق، یک نهاد مالی با مجوز قانونی است که سرمایه سرمایهگذاران متعددی را در پورتفویی متشکل از سهام، اوراق قرضه، بیمهنامه و دیگر اوراق بهادار سرمایهگذاری میکند.
شما به عنوان سرمایهگذار با خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق، به صورت غیر مستقیم در بازار بورس بدون صرف زمان و دانش خاصی مشارکت میکنید.
این شرکتها با تیمی مجرب از تحلیلگران و معاملهگران حرفهای، کار ایجاد، مدیریت و نظارت بر پرتفوی متنوع از سهام شرکتها را بر عهده دارند و بر اساس ریسکپذیری بازار بهترین معاملات را انجام میدهند. صندوق سرمایهگذاری مشترک، رایجترین و شناختهشدهترین نوع صندوق سرمایهگذاری است.
۲. سبدگردانی اختصاصی
از دیگر روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم و بدون صرف زمان، استفاده از سبدگردانی اختصاصی (Portfolio Management) است. در این روش، سرمایهگذار با یک شرکت سبدگردانی قرارداد میبندد تا سبدی از اوراق بهادار بورس را به صورت اختصاصی برای او مدیریت کند. این سبد با بهره گیری از دانش و تجربه متخصصان امور مالی و بازار بورس و بر اساس اهداف و ریسکپذیری سرمایهگذار تشکیل میشود.
شما به عنوان سرمایهگذار، سرمایه خود را به یک شرکت دارای مجوز سبدگردانی میسپارید تا به جای شما پورتفویی متنوع از سهام را تشکیل داده و در بورس شرکت کند. با استفاده از سبدگردانی اختصاصی میتوانید انرژی و زمان خود را به جای آنالیز بازار و خرید و فروش سهام به فعالیتهای دیگر معطوف کنید. در سبدگردانی اختصاصی شما مالک سهام هستید و به سرمایه بالایی برای سرمایهگذاری و پرداخت کارمزد به شرکت سبدگردان نیاز دارید.
صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان هر دو روشهایی با ریسک کم را انجام میدهند، اما توجه داشته باشید که خود این صندوقها نیز میتوانند در معرض ریسک کاهش ارزش قرار گیرند. بنابراین، تضمینی برای ریسک صفر وجود ندارد و از همه مهمتر باید با تحقیق و دقت کافی معتبرترین صندوق سرمایهگذاری و سبدگردانی را انتخاب کرد.
اگر میخواهید بدانید کدام شرکت برای خدمات سبدگردانی مناسب است، مقاله بهترین سبدگردان بورس کدام است؟ را مطالعه کنید.


انواع صندوق سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای ویژگیها و عملکرد خاصی هستند. رایجترین صندوقهای سرمایهگذاری که سرمایهگذاری بدون صرف زمان را به سرمایهگذار ارائه میدهند موارد زیر هستند:
- صندوق سرمایهگذاری مشترک
- صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
- صندوق سرمایهگذاری قابل معامله در بورس (ETF)
- صندوق سرمایهگذاری مختلط
صندوق سرمایهگذاری مشترک
صندوق سرمایهگذاری مشترک (Mutual Fund)، محبوبترین و رایجترین شکل سرمایهگذاری غیر مستقیم است. در کل این راهکار را به صندوق سرمایهگذاری مشترک میشناسند و معمولاً انواع صندوقها، زیر مجموعه صندوق مشترک به حساب میآیند.
صندوقهای مشترک بر اساس صدور و ابطال فعالیت میکنند و در آن سرمایهگذاران میتوانند در یک سبد از پیش ایجاد شده، واحد سرمایهگذاری بخرند. این صندوقها در پرتفوی متنوع از اوراق بهادار همچون سهام، اوراق قرضه، ابزارهای بازار پول و سایر داراییها سرمایهگذاری میکنند.
صندوق مشترک، توسط مدیران و متخصصان بازار بورس مدیریت فعال و حرفهای میشود که تلاش میکنند سود سرمایه و درآمدی را برای سرمایهگذاران ایجاد کنند. به دلیل مدیریت حرفهای، آنالیز و انتخاب راهکاری کم ریسک و پر سود در بازار بورس، صندوق مشترک بهترین گزینه برای سرمایهگذاری بدون صرف زمان در بورس است.
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
صندوق درآمد ثابت (Fixed Income Fund)، سبدی از اوراق بهادار با درآمد ثابت همچون اوراق قرضه، اوراق قرضه دولتی و سپردههای بانکی را ایجاد میکند. این صندوقها مناسب سرمایهگذارانی است که می خواهند با کمترین ریسک روبرو شده و بدون صرف زمان، ماهانه یا سالانه درآمد ثابتی داشته باشند.
پرداختها در این نوع صندوقها ثابت و از قبل پیش بینی شده است و توسط یک گروه از متخصصان و کارشناسان حرفهای مدیریت فعال میشود. صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت، کم ریسکترین گزینه برای سرمایهگذاری بدون صرف زمان است که البته درآمد معمولی برایتان به همراه دارد.
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله در بورس (ETF)
صندوق قابل معامله در بورس (Exchange Traded Fund)، شبیه به صندوق سرمایهگذاری مشترک عمل میکند، اما بر خلاف صندوقهای مشترک، etfها را میتوان به همان روش معامله یک سهام معمولی در بورس خرید و فروش کرد. صندوق ETF، خود یک اوراق بهادار قابل معامله در بازار است که دارای قیمت سهام بوده و خرید و فروش آن در صرافیها در طول روز امکان پذیر است.
شما به عنوان یک سرمایهگذار میتوانید در پورتفویی متنوع از اوراق بهادار، کالا، شاخصهای اصلی، اوراق قرضه و حتی استراتژیهای خاص بازار سهامدار باشید. صندوقهای ETF بیشتر به شکل مدیریت غیر فعال کار میکنند. مالیات و کارمزد کم و قابل معامله بودن در بورس از جمله ویژگیهای این صندوقها است.
صندوق سرمایهگذاری مختلط
صندوق سرمایهگذاری مختلط، پورتفویی ترکیبی از سهام و اوراق درآمد ثابت را ایجاد و در آنها مشارکت میکند. شما به عنوان یک سرمایهگذار بخشی از سرمایه خود را در سهام و بخشی دیگر را در اوراق بهادار با درآمد ثابت قرار میدهید.
بین ۴۰ تا ۶۰ درصد از پرتفوی را سهام و بقیه را اوراق بهادار تشکیل میدهد و همین موضوع باعث میشود که ریسک تصمیم شما کاهش پیدا کند. این صندوقهای مشترک، دارای مدیریت حرفهای و فعال هستند و امکان سرمایهگذاری بدون صرف زمان و کسب درآمد با ریسک کم را برای شما فراهم میکند.
مزایای مشارکت غیر مستقیم در صندوقهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری غیر مستقیم، مزایای زیر را به عنوان راهکاری بدون صرف زمان، دنبال میکند:
- سهولت در سرمایهگذاری
- مدیریت و نظارت حرفهای و مستمر
- کاهش ریسک
- دسترسی به فرصتهای بیشتر
- تنوع پرتفوی
- سرمایهگذاری بدون صرف زمان


سهولت در سرمایهگذاری
اولین مزیت، سهولت است؛ به گونهای که اگر بخواهید به شکل فردی سرمایهگذاری مستقیم در بورس داشته باشید، باید دارای دانش بالایی باشید و زمان زیادی را برای مدیریت پرتفوی خود صرف کنید. اما، با راهکار غیر مستقیم در صندوقهای مشترک تنها کاری که باید انجام دهید انتخاب یک صندوق معتبر است.
مدیریت و نظارت حرفهای و مستمر
با صندوقهای سرمایهگذاری سرمایه و دانش آشنا شوید.
کاهش ریسک
راهکارهای غیر مستقیم یا بدون صرف زمان، ریسک کمتری نسبت به روشهای مستقیم و فردی دارد. صندوقهای سرمایهگذاری، با شناخت سهام شرکتهای با پتانسیل بالا و متنوع کردن پرتفوی، ریسک تصمیم شما را کاهش میدهند.
برای آشنایی با انواع روشهای کاهش ریسک سرمایهگذاری، مقاله راههای کاهش ریسک در بورس را مطالعه کنید.
دسترسی به فرصتهای بیشتر
سرمایهگذار مستقیم تنها میتواند در سهام شرکتهای محدودی که در بورس معامله میشوند مشارکت کند، اما در روش غیر مستقیم صندوق سرمایهگذاری در سهام شرکتهای غیر بورسی نیز شرکت میکند.
تنوع پرتفوی
صندوقهای مشترک و سبدگردان، پورتفویی متنوع از سهام و دیگر اوراق بهادار را ایجاد میکنند که موجب کاهش ریسک و در نتیجه درآمد بیشتر خواهد شد.
سرمایهگذاری بدون صرف زمان
راهکار غیر مستقیم، بهترین راه سرمایهگذاری بدون صرف زمان است. شما با مشارکت در صندوقها، دیگر نیازی به صرف زمان برای آنالیز بازار نخواهید داشت و به جای شما مدیران صندوق بهترین گزینههای سرمایهگذاری بازار را آنالیز و انتخاب میکنند.
معایب سرمایهگذاری غیر مستقیم
هر روش سرمایهگذاری معایبی هم دارد؛ چه مستقیم باشد چه غیر مستقیم. روش غیر مستقیم معایب زیر دارد:
- وابستگی به مدیران صندوق و تصمیمات آنها
- بازده نامحدود و سود کمتر نسبت به سرمایهگذاری مستقیم
- نقدینگی کمتر
- عدم انعطافپذیری در سرمایهگذاری
- کارمزد بالا در بسیاری از صندوقها
کلام آخر؛ هوشمندانه انتخاب کنید!
شما به عنوان سرمایهگذار باید بین راهکارهای مستقیم و غیر مستقیم یک روش را انتخاب کنید. اگر دانش بالا و وقت کافی برای مشارکت در بورس را دارید، روش مستقیم سودآورتر اما با ریسک بیشتری همراه است.
اگر دانش کافی را ندارید و میخواهید سرمایهگذاری بدون صرف زمان را به یک منبع درآمد برای خود تبدیل کنید، بهترین گزینه مشارکت غیر مستقیم از طریق صندوقها و خدمات سبدگردانی است.
سوالات متداول
۱. آیا سرمایهگذاری در بورس بدون صرف زمان امکانپذیر است؟
بله؛ شما با سرمایهگذاری به روش غیر مستقیم در صندوقها و سبدگردانها میتوانید بدون صرف زمان به درآمد معقولی برسید.
۲. بهترین روش سرمایهگذاری غیر مستقیم بورس چیست؟
بهترین روش مشارکت غیر مستقیم در بورس، بهرهگیری صندوقهای مشترک است که با مدیریت فعال و حرفهای، به شما امکان سهامداری در پورتفویی متنوع از سهام را میدهد.
۳. انواع سرمایهگذاری غیر مستقیم چیست؟
راهکارهای غیر مستقیم، به انواع سرمایهگذاری در صندوق سرمایهگذاری مشترک، صندوق با درآمد ثابت، صندوق etf، صندوق مختلط، صندوق طلا، صندوق سهامی و غیره تقسیم میشود.