تعریف ابرتورم (Hyperinflation)
ابرتورم اصطلاحی در علم اقتصاد است که یک وضعیت افزایش قیمتها بهگونهای سریع و خارج از کنترل را توصیف میکند. در دورههای ابرتورمی، ارزش واقعی واحد پول کشور با نرخ بالایی تحلیل میرود. در این شرایط، دارندگان وجه نقد سعی میکنند تا هر چه زودتر از دست آن خلاص شوند، چرا که میدانند با دارایی وجه نقد خود، همین امروز قادرند کالاهای بیشتری را نسبت به فردا خریداری کنند.


علت ابرترم چیست؟
یکی از مهمترین دلایل ایجاد ابرتورم، افزایش سریع و بالای حجم پول در یک دوره رکود اقتصادی، بدون وجود رشد اقتصادی متناظر با آن افزایش حجم پول است. این وضعیت که عرضه بالا و تقاضای پایینی را برای پول ایجاد میکند، منجر به کاهش ارزش واحد پول خواهد شد.
ابرتورم به دلایلی چون بیثباتی سیاسی و جنگ نیز رخ میدهد. همچنین ارزش واحد پول به دلیل سلب اعتماد مردم از دولت که در واقع پشتیبان واحد پول ملی است کاهش مییابد.
در وضعیت ابرتورم، برخی از افراد پول خود را با واحدهای پول باثبات و معتبر دیگر کشورها جایگزین میکنند. تحت این شرایط، فروشندگان ارزهای جایگزین، صرف ریسک بالایی برای فروش ارز طلب میکنند که این صرف ریسک بالا، خود به کاهش بیشتر ارزش واحد پول داخلی دامن میزند.
بدترین ابرتورمهای تاریخ در کدام کشورها رخ داده است؟
در طی تاریخ، تعدادی از کشورهایی نظیر برزیل، چین، فرانسه، یونان و لهستان، شرایط ابرتورمی را تجربه کردهاند. در سال 1994 برزیل تورمی بالای 2000 درصدی داشت. یکی از مشهودترین دورههای ابرتورمی، آلمان دهه 1920 بود که طی آن ابرتورم به اوج تاریخی تقریبا 30,000 درصدی خود رسید.